GIRONANOTICIES.COM - Logo

El diari digital d'Andorra!

18/01/2019

::
Andorra


Martí i Jean plantegen que Andorra aculli una trobada de les líders de les quatre comunitats lingüístiques en el marc de Cimera 2020

Andorra  -  26/02/2018  - 

Martí ha destacat el fet que Andorra és l’únic membre de ple dret de dues de les grans comunitats, la Francofonia i la Comunitat Iberoamericana, i que recentment s’ha presentat la candidatura per esdevenir observadors a la Comunitat de Països de llengua portuguesa

El cap de Govern, Antoni Martí, s’ha reunit aquest dilluns amb la secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, en el marc de la seva primera visita oficial al Principat, que s’allargarà fins aquest dimecres. En la reunió, els dos mandataris han explorat la possibilitat que Andorra aculli, en el marc de la Cimera Iberoamericana, una trobada de les líders de les quatre comunitats lingüístiques: la Francofonia, la Comunitat Iberoamericana, la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa i la Commonwealth.

La reunió entre ambdós mandataris ha servit per estrènyer els llaços d’amistat entre Andorra i la comunitat francòfona, i per explorar noves vies de col·laboració. El cap de Govern i la secretària general de la Francofonia han posat de relleu el fet que les prioritats de la Francofonia són compartides per Andorra, que vol reforçar la seva agenda multilateral. Jean, en aquest sentit, ha destacat que per construir el futur cal apostar pel multilateralisme.

Martí ha destacat el fet que Andorra és l’únic membre de ple dret de dues de les grans comunitats, la Francofonia i la Comunitat Iberoamericana, i que recentment s’ha presentat la candidatura per esdevenir observadors a la Comunitat de Països de llengua portuguesa. En aquest sentit, el cap de Govern ha anunciat la seva participació a la propera cimera de la Francofonia, que tindrà lloc a Armènia, i ha recordat que Andorra aspira a ser la seu de la Cimera Iberoamericana del 2020.

A més, tenint en compte la diversitat lingüística del país, i en el marc de la Cimera Iberoamericana, Jean i Martí han explorat la possibilitat d’organitzar un esdeveniment que aplegui les líders de les quatre comunitats lingüístiques.

En aquest sentit, Jean ha posat de relleu que aquestes quatre comunitats treballen conjuntament en un full de ruta i un pla d’accions internacionals testimoni dels valors humanístics. D’aquesta manera es recull el testimoni de la declaració conjunta de les quatre comunitats fruit de la conferència de Montreal, titulada “Per un humanisme universal”.

D’altra banda, en el marc de la trobada, la secretària general de la Francofonia ha volgut reconèixer el paper que pot tenir Andorra en accions de mediació o acompanyament a processos electorals en països francòfons.

Durant la reunió d’aquest dilluns, els dos mandataris també han destacat que Andorra i la Francofonia comparteixen prioritats a l’entorn de les polítiques mediambientals i de la igualtat.

Pel que fa a la igualtat entre homes i dones, Martí ha recordat la valenta intervenció de la secretària general en la darrera Cimera de la Francofonia a Antananarivo en defensa d’aquest dret. Així, ha garantit que per a Andorra també és una prioritat i ha anunciat la participació a l’acte del proper 8 de març organitzat per l’OIF en favor de les dones. Igualment, Martí ha remarcat la contribució voluntària que fa Andorra en favor de les dones joves emprenedores, per demostrar el suport del país en aquest àmbit.

D’altra banda, pel que fa a les polítiques mediambientals, Martí ha recordat que l’OIF i alguns dels seus membres han estat pioners en la transició cap a un nou model energètic i en la lluita contra el canvi climàtic, i ha destacat que Andorra precisament va participar de manera molt activa en l’acord contra el canvi climàtic a la COP21. A més, ha remarcat l’aposta decidida que fa el Principat per les energies renovables i la mobilitat elèctrica.

Finalment, Jean ha exposat que els àmbits pels quals Andorra es pot beneficiar de la seva pertinença a l’OIF són múltiples i diversos, i ha posat com a exemple la innovació empresarial, el sistema financer, el medi ambient, l’agricultura, i les energies renovables. La secretària general de la Francofonia ha ressaltat que Andorra està oberta al món i ha de saber compartir, en aquest cas amb la comunitat francòfona internacional, les especificitats i coneixements que el Principat pot oferir, i ha recordat que mitjançant l’OIF, amb presència als 5 continents, la difusió d’aquesta informació és molt important.

Després de la trobada amb el cap de Govern, la secretària general ha participat en una reunió amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert.

Posteriorment, durant la tarda la secretària general visitarà el Comú d’Andorra la Vella i la Casa de la Vall i el Consell General, on serà rebuda pel síndic general, Vicenç Mateu. En el marc d’aquesta darrera visita, Jean assistirà a la inauguració de l’exposició “Llegir i escriure amb Anne Frank”, al Consell General.


Font: GIRONANOTICIES.COM

Whatsapp Imprimir


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya