GIRONANOTICIES.COM - Logo

El diari digital d'Andorra!

23/05/2019

::
Andorra


Martí afirma que les relacions entre Andorra i Espanya són una peça clau per al posicionament internacional d’Andorra

Andorra  -  04/06/2018  - 

El cap de Govern ha fet aquestes declaracions durant l'acte de commemoració del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques amb Espanya, organitzat pel Govern d'Andorra a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre de Madrid

El cap de Govern, Antoni Martí, ha afirmat avui que “les relacions hispano- andorranes són una peça clau per a la construcció de la posició d’Andorra en un món global”. També ha destacat els acords i convenis econòmics, comercials i fiscals signats amb Espanya com a algunes de les fites més importants dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya. Segons Martí, la profunda transformació econòmica i fiscal aconseguida per Andorra en els darrers anys ha comptat amb la col·laboració destacada d’Espanya.

El cap de Govern ha fet aquestes declaracions durant l'acte de commemoració del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques amb Espanya, organitzat pel Govern d'Andorra a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre de Madrid. L'acte ha comptat amb la participació del nou president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en el seu primer acte públic oficial des del seu nomenament, a més de nombroses personalitats espanyoles i andorranes. Abans de l’acte, ambdós mandataris han mantingut una reunió bilateral en què han abordat diversos temes d’interès per a tots dos països.

En el seu discurs, Martí s’ha referit a la col·laboració i acords assolits en matèria d’educació, cooperació policial, judicial, financera, seguretat social, salut o gestió de residus. Des del 1993, any de l'aprovació de la Constitució andorrana, "podríem destacar l'Acord del 2000 entre França, Espanya i Andorra sobre l'entrada, la circulació i residència dels respectius nacionals -anomenat acord trilateral-, l’Acord d'intercanvi d'informació fiscal de l'any 2010 i l'acord per evitar la doble imposició, signat el 2015 ", ha dit.
El president espanyol Pedro Sanchez, ha coincidit amb Martí en les històriques bones relacions de veïnatge entre els dos països i ha manifestat que els convenis relatius a salut, educació i els acords d’intercanvi d’informació fiscal així ho demostren.

Martí també ha aprofitat la seva intervenció per destacar els reptes als quals s'enfronta Andorra, com la negociació de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea, així com per reafirmar la candidatura d'Andorra per organitzar la Cimera Iberoamericana de 2020 com a "símbol de les bones relacions amb el país veí”.

Per la seva part, Sanchez ha reiterat el suport d’Espanya a Andorra en la negociació per l’acord amb la Unió Europea, afirmant que és una molt bona oportunitat per al Principat per impulsar la seva economia. De la mateixa manera, ha mostrat ple suport en la celebració a Andorra de la Cimera Iberoamericana el 2020, afirmant que maracarà una fita en les relacions amb Iberoamerica.

Martí també ha dit que una altra mostra de les excel·lents relacions és el fet que, fruit de l'Acord Monetari amb la Unió Europea de 2011, la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre d'Espanya té la responsabilitat d'encunyar les monedes d'euro andorranes en els anys parells.

Per part espanyola han assistit, a més del president del Govern, les següents personalitats: la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor; el ministre d’Afers Exteriors en funcions, Alfonso Dastis, el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Jorge Toledo; el director general per a Afers Internacionals del Ministeri de Presidència, Bernardo de Sicart; l'ambaixador del Regne d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, així com els exministres d'Exteriors Trinidad Jiménez, Miguel Ángel Moratinos i Carlos Westendorp, entre d'altres.

Per part andorrana, han assistit el ministre de Finances, Jordi Cinca, el ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, la subsíndica general, Mònica Bonell, el representant personal del copríncep episcopal, Josep M. Mauri, el president del Consell Superior de Justícia, Enric Casadevall, així com els excap de Govern, Oscar Ribas i Jaume Bartumeu i exministres d'Afers Exteriors, Meritxell Mateu i Xavier Espot, entre d'altres.


Font: GIRONANOTICIES.COM

Whatsapp Imprimir


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya