GIRONANOTICIES.COM - Logo

El diari digital d'Andorra!

18/01/2019

::
Andorra


Andorra signa el Protocol número 16 de la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i les llibertats fonamentals

Andorra  -  12/04/2018  - 

El Consell de Ministres va aprovar ahir la signatura del text i va facultar el ministre Espot per dur-ne a terme la signatura durant la Conferència ministerial específica sobre aquesta convenció que, fins demà, té lloc a la capital de Dinamarca

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha signat avui a Copenhagen, el Protocol número 16 de la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i les llibertats fonamentals.

El Consell de Ministres va aprovar ahir la signatura del text i va facultar el ministre Espot per dur-ne a terme la signatura durant la Conferència ministerial específica sobre aquesta convenció que, fins demà, té lloc a la capital de Dinamarca.

El Protocol número 16 s'emmarca en el procés de reforma del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que es va iniciar l'any 2010, i que té com a objectiu, entre d'altres, reforçar el paper del jutge nacional en matèria de drets humans i evitar així violacions de la Convenció. El Protocol número 16 permet que les altes jurisdiccions d'un Estat membre de la Convenció, tinguin la possibilitat d'adreçar al TEDH) una sol·licitud de dictamen consultiu, relativa a alguna qüestió d'interpretació o d'aplicació dels drets i llibertats definits a la Convenció o als seus protocols. La consulta només pot fer-se en el marc d'un litigi en curs, quan l'alta jurisdicció tingui un dubte d'interpretació o d'aplicació d'un dret o d'una llibertat reconeguda per la Convenció o pels seus protocols, amb l'objectiu d'evitar violacions de la Convenció i que el cas hagi de ser enjudiciat finalment pel TEDH. La sol·licitud ha d'estar motivada i ha de proporcionar al TEDH els elements de context jurídics i factuals del litigi.

En el moment del dipòsit de l'instrument de ratificació Andorra haurà de nomenar quines jurisdiccions són competents per fer la sol·licitud de dictamen. A data d'avui, el Protocol ha estat signat per 18 Estats, dels quals 9 ja l'han ratificat (Albània, Armènia, Estònia, Finlàndia, Geòrgia, Lituània, San Marino, Eslovènia i Ucraïna). El Protocol necessita 10 ratificacions per entrar en vigor.

D'altra banda, la Conferència que se celebra avui i demà a Copenhagen té com a finalitat l'adopció d'una Declaració conjunta per part dels Estats membres del Consell d'Europa que reafirmi, entre d'altres, el principi de la responsabilitat compartida entre el TEDH i els Estats part en la Convenció en l'aplicació d'aquest text, l'obligació dels Estats d'aplicar-lo de forma efectiva a nivell nacional i d'executar les sentències del TEDH, la necessitat de prendre més mesures per resoldre el nombre important de casos pendents prop del TEDH, i la importància de la qualitat, la transparència i l'eficàcia en el procés de selecció i elecció dels jutges prop del TEDH.


Font: GIRONANOTICIES.COM

Whatsapp Imprimir


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya