logo
Imprimir
-- | :hs
•ANDORRA

Jover proposa a la Francofonia col·laborar en la formació d'educació en ciutadania democràtica que està treballant l'UdA

L'objectiu és establir un treball conjunt recíproc, entre Andorra i la francofonia, i explorar les opcions del Principat per aportar aquesta experiència a l'àmbit francòfon i poder així expandir-se i enriquir-se encara més

La secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, ha visitat avui l'escola andorrana de primera ensenyança de Sant Julià de Lòria i la Universitat d'Andorra acompanyada del ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover.

Durant la visita, el ministre ha proposat a la màxima representant de la Francofonia la possibilitat de col·laborar en la formació d'educació en ciutadania democràtica, un projecte que s'està treballant conjuntament amb la UdA per tal de desenvolupar una formació inicial que permetrà capacitar els professors en competències per a una ciutadania democràtica. Aquest projecte, en el que hi col·labora el Consell d'Europa, hauria de ser útil en contextos diversos com ara la prevenció de la radicalització o la consolidació de la democràcia.

L'objectiu és establir un treball conjunt recíproc, entre Andorra i la francofonia, i explorar les opcions del Principat per aportar aquesta experiència a l'àmbit francòfon i poder així expandir-se i enriquir-se encara més. També s'ha d'estudiar com aquesta institució pot involucrar-se a la iniciativa andorrana. Durant la visita a la Universitat d'Andorra, la secretària general de la francofonia ha mantingut una trobada amb estudiants de secundària dels diferents sistemes educatius d'Andorra, i ha mantingut una reunió de treball a la qual també hi ha assistit el rector, Miquel Nicolau.

D'altra banda, durant la visita d'aquest matí a l'Escola Andorrana de Sant Julià de Lòria la secretària general de la francofonia, Michaëlle Jean, ha compartit amb infants de maternal i primària una estona de la seva classe diària. Jean, ha pogut conèixer les particularitats andorranes en educació i ha lloat la diversitat de sistemes educatius públics i de lliure elecció. Ha destacat que a Andorra s'estan desenvolupant programes exemplars en matèria educativa per a la resta del món. En aquest sentit, ha posat de relleu el sistema d'ensenyament plurilingüe de l'Escola Andorrana, i ha dit que Andorra aplica un mètode pedagògic molt modern i innovador, amb treball en equip, reflexió, i bon acompanyament que fa que es treballin valors essencials per al món des de les primeres edats.

D'altra banda, Michaëlle Jean ha posat de manifest la importància de l'educació en matèria d'igualtat de gènere, què és una de les prioritats de la Francofonia que també comparteix Andorra. Així mateix, ha destacat el treball que es fa a Andorra en contra de la violència de gènere, i ha ressaltat el paper important que la dona juga en la societat andorrana, com és el cas en la representació política. De fet, en la reunió d'ahir dilluns de la secretària general amb els ministres andorrans, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va exposar els avenços fets al Principat en matèria d'igualtat. Així, va destacar la feina feta en el marc del Llibre Blanc de la igualtat, que preveu la redacció de la futura llei d'igualtat, que inclourà un programa de conciliació de la vida familiar i laboral i mesures contra la disparitat salarial entre homes i dones.

A més, en la lluita per la igualtat de gènere també s'actua en l'àmbit de l'educació des de la primera infància i durant tota la vida eductiva; s'ha engegat el programa de responsabilitat social per a les empreses, amb el guardó Olympe de Gouges; està en curs la modificació del codi de relacions laborals que allarga les baixes de maternitat i paternitat, i es posarà en marxa ben aviat el programa específic per a homes agressors, com a mesura per lluitar contra la violència de gènere.




Link:
https://andorranoticies.com/noticia/9063_joverpropo-aalafrancofoniacollaborarenlaformaciodeducacioenciutadaniademocraticaquee-tatreballantluda-1.htm