logo
Imprimir
-- | :hs
•ANDORRA

Cultura s'afegeix a la celebració de l'Any Europeu de Patrimoni Cultural 2018

El patrimoni immaterial també tindrà un paper rellevant al llarg de l'any, amb dos exposicions itinerants, una de dedicada a les falles i una altra a l'itinerari europeu de la Ruta del Ferro

Enguany, coincidint amb l'Estratègia pel Patrimoni Cultural a Europa al segle XXI adoptada pel Consell d'Europa, se celebra l'Any Europeu de Patrimoni Cultural a iniciativa de la Unió Europea. Andorra s'hi afegeix i programa un seguit d'activitats amb l'objectiu de donar a conèixer més el nostre patrimoni, apropar-lo als ciutadans i ajudar a conservar-lo.

Les activitats previstes al llarg de l'any ocupen diversos espais de la geografia andorrana i se centren en el patrimoni escrit i en el patrimoni immoble.

Així, a la primavera, una campanya a base de banderoles amb frases d'escriptors andorrans il•lustraran totes les parròquies; les frases s'han inclòs a l'itinerari perquè fan referència a Andorra i a les seves tradicions o perquè tenen gran qualitat literària.

Una altra de les activitats es dedicarà a celebrar el centenari del naixement de James Kirkup (1918-2018), escriptor britànic que va viure quasi 30 anys a Encamp, on va conrear la poesia, el gènere epistolar i els obituaris, amb una exposició a la plaça del Consell que tindrà lloc els mesos de maig i juny.

Ja a l'estiu, entre Sant Joan i Nostra Senyora de Meritxell, ambdós inclosos, i conjuntament amb la Fundació ONCA, tindran lloc un seguit de concerts en format ONCA Bàsic, en edificis de gran valor patrimonial, majoritàriament esglésies, en alguna de les quals encara no s'ha fet mai cap actuació. Els auditoris escollits són Sant Miquel d'Engolasters, Sant Serni de Nagol, el Santuari vell de Meritxell, Sant Miquel de Prats, Sant Cristòfol d'Anyós, Ràdio Andorra, Sant Antoni d'Andorra la Vella, Sant Pere del Serrat, Sant Romà de les Bons, Sant Joan de Caselles, Sant Andreu d'Arinsal i Sant Bartomeu de Soldeu. El programa detallat serà presentat conjuntament amb la Fundació ONCA, dies previs a la primera cita musical.

A mitjan setembre, com és habitual de cada any, se celebraran les Jornades Europees de Patrimoni. Hi tindran lloc conferències i lectures relacionades amb la radiodifusió i el patrimoni dels nostres arxius. Posteriorment, a la tardor, per al Dia mundial del patrimoni audiovisual s'aprofitarà l'avinentesa per estrenar alguns documentals inèdits de la vida d'Andorra als anys 50. Finalment, a l'hivern es tancarà l'Any Europeu amb el patrimoni literari, amb l'exposició de l'escriptora Isabelle Sandy i la presentació d'un llibre que inclourà vida i l'obra traduïda al català de l'escriptor James Kirkup.

El patrimoni immaterial també tindrà un paper rellevant al llarg de l'any, amb dos exposicions itinerants, una de dedicada a les falles i una altra a l'itinerari europeu de la Ruta del Ferro.

Les xarxes socials del Departament de Cultura i la web de Govern seran també presents a l'esdeveniment informant puntualment de les activitats programades i publicant notícies del nostre patrimoni (Patrimoni Cultural, Arxiu Nacional, Biblioteca Nacional, Biblioteca Pública, Museus d'Andorra i Acció Cultural).
Link:
https://andorranoticies.com/noticia/7794_cultura-afegeixalacelebraciodelanyeuropeudepatrimonicultural2018-1.htm