logo
Imprimir
-- | :hs
•ANDORRA

S'aprova el Decret de Creació del Laboratori Nacional d’Epidemiologia

La nova estructura permetrà, per exemple, donar suport a accions com les campanyes de cribratges massius i fer el seguiment de l’evolució epidemiològica

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, el Decret de creació del Laboratori Nacional d’Epidemiologia. La creació de l’ens es deriva de l’impacte de la pandèmia de SARS-CoV-2 al Principat, que ha obligat a reconfigurar les prioritats dels executius arreu del món. En la seva primera fase se situarà al Laboratori d’anatomia patològica ubicat al SAAS.

D’aquesta manera, i tal com ha destacat el ministre, el Laboratori Nacional donarà efectivament resposta a curt termini a la situació generada per la crisi sanitària, i a més, a mig termini permetrà dotar el país d’una estructura que aglutini talent i recursos en matèria de recerca epidemiològica.

D’aquesta manera, ha indicat Benazet, té el doble objectiu de disposar de capacitat de reacció i anticipació a possibles situacions similars i potenciar el desenvolupament d’aquest sector sanitari al país. El Laboratori constarà d’una unitat d’innovació i desenvolupament en els àmbits de la biotecnologia, la immunologia, la genòmica i l’anàlisi computacional que permeti el seguiment tant del virus SARS-CoV-2 com d’altres que es considerin.

La nova estructura permetrà, per exemple, donar suport a accions com les campanyes de cribratges massius i fer el seguiment de l’evolució epidemiològica del coronavirus. A més, promourà l’ús de pràctiques internacionals i fomentarà la cooperació amb institucions foranes.

Aprovada la creació de l’Oficina COVID

El ministre Martínez Benazet també ha informat que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres la creació de l’Oficina COVID. Vista l’afectació i les dimensions de la pandèmia de SARS-CoV-2 al Principat, s’ha decidit crear aquesta Oficina per tal de descongestionar l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut. Estarà la direcció del senyor Bruno Bartolomé.

L’Oficina té com a tasca principal la gestió de les mesures en matèria de salut per fer front a la COVID-19. Així doncs, s’encarregarà de garantir la vigilància epidemiològica, proposar les mesures que considerin necessàries per tal de vetllar per la detecció i prevenció de la població, i coordinar-se amb els altres ministeri, el SAAS, CASS i altres entitats que emprenguin operatives relacionades amb la COVID.

Actualització sanitària

Finalment, el ministre també ha actualitzat les dades relacionades amb la pandèmia al país. Des de l’inici de la pandèmia la xifra de casos comptabilitzats al Principat és de 5.567 persones –4.710 corresponen a la segona onada–. El total de defuncions fins a la data és de 75.

Hi ha 1.004 casos actius: 18 persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora Meritxell i 8 a l’UCI amb ventilació mecànica. A la planta COVID-19 habilitada al Cedre hi ha 4 residents, tots del mateix centre sociosanitari. Benazet ha reiterat, un cop més, la importància de seguir les mesures de prevenció per tal d’evitar la propagació del virus.

Finalment, pel que fa a la població escolar, 46 aules estan sota vigilància activa –9 total i 37 parcial– i 27 en vigilància passiva.
Link:
https://andorranoticies.com/noticia/60801_-aprovaeldecretdecreaciodellaboratorinacionaldepidemiologia-1.htm