logo
Imprimir
-- | :hs
•ANDORRA

Les accions per millorar la detecció permeten augmentar el nombre de casos nous del Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere

La secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i la cap d’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, han remarcat la importància de la prevenció i de la detecció, i han explicat que s’ha incidit molt particularment en aquests àmbits

El proper 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l’eradicació de la violència envers les dones, i per aquest motiu avui s’han presentat les accions fetes durant el 2017 i les dades del Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere.

La secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i la cap d’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, han remarcat la importància de la prevenció i de la detecció, i han explicat que s’ha incidit molt particularment en aquests àmbits.

Així, gràcies als esforços fets per detectar qualsevol cas de violència envers les dones, de gener a novembre del 2017 s’han pogut atendre un total de 107 casos nous, a més dels 48 casos que ja es tractaven d’anys anteriors. Aquesta xifra de casos nous és molt superior a la de l’any passat, quan van ser 56, però Fenoll ha remarcat que són casos que han aflorat aquest any però que es produïen des de feia molts anys.

En el marc de la detecció, des de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat s’ha treballat en l’elaboració de protocols de col•laboració amb l’Àrea d’Atenció a les persones i les famílies del Departament d’Afers Socials, amb el Servei d’Ocupació, amb el Servei de Salut Mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i amb l’Associació de dones d’Andorra. Tots aquests protocols, que s’integraran en una futura guia de col•laboració, incideixen en una millor gestió dels casos, i per tant també en un augment de les deteccions.

D’altra banda, durant el 2017 s’ha insistit també en la formació especialitzada per al tractament de casos de violència de gènere per a tots els professionals que hi poden intervenir en algun moment. S’han fet formacions a professionals de la Policia, dels Bombers, de centres educatius, de la Universitat d’Andorra, del Departament d’Afers Socials, d’Ocupació i Treball i del Servei de Salut Mental de l’hospital.

Una altra de les branques en què més s’ha insistit aquest any ha estat la prevenció, mitjançant tallers educatius a les escoles, formacions al professorat i l’edició d’un conte infantil adreçat a trencar estereotips sobre el paper de la dona.

També en el marc de la sensibilització s’han fet accions com la campanya presentada la setmana passada, conjuntament amb BC Morabanc Andorra, o com la conferència oferta el dia de la dona treballadora i la presentació del concurs Olympe de Gouges per incentivar la igualtat de gènere a les empreses.

Pel que fa a les dades que s’han registrat aquest any, la cap d’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, ha assenyalat que s’han atès un total de 155 casos (107 nous i 48 de prevalença). Pel que fa a les nacionalitats, les dones que han patit aquest tipus de violència són majoritàriament espanyoles, andorranes i portugueses, i la franja d’edat més comú és de 29 a 39 anys i de 40 a 51.

D’altra banda, Porras ha assenyalat que gairebé el 100% de les dones maltractades pateixen maltractament psicològic i altres tipus de maltractaments, com econòmic, físic, social, sexual i ambiental.

Pel que fa al suport ofert des de l’Àrea, 71 dones han rebut seguiment psicològic, 98 assessorament jurídic, i pel que fa al seguiment psicològic maternoinfantil s’ha ofert a 55 mares i 74 menors. A més, s’han atorgat 85.077,23 euros en prestacions econòmiques a víctimes i 24.691,34 a ajuts a l’habitatge de lloguer per a víctimes de la violència de gènere.

Finalment, els tres pisos d’acollida per a les víctimes que ho necessitin han estat ocupats per un total de 15 famílies, durant períodes de temps diversos, des d’un dia fins a 315 dies.




Link:
https://andorranoticies.com/noticia/3837_le-accion-permillorarladetecciopermetenaugmentarelnombredeca-o-nou-del-erveidatencioale-victime-delaviolenciadegenere-1.htm