logo
Imprimir
-- | :hs
•ANDORRA

El programa de cria de la perdiu xerra autòctona està consolidat i es preveu la seva ampliació

El programa de reproducció en captivitat de la perdiu xerra a Andorra es duu a terme al centre de cria de Llumeneres, a Sant Julià de Lòria, i va entrar en funcionament el juny del 2016

La Comissió de Seguiment de la Caça, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha visitat aquest dimecres a la tarda el centre de cria de la perdiu xerra per examinar el funcionament del programa de reproducció en captivitat. La Federació Andorrana de Caça i Pesca, que s’encarrega del control de les instal·lacions, considera que el programa està sent molt positiu i preveu la seva ampliació el pròxim any.

En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, i el president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, han valorat positivament els resultats de funcionament del centre de cria i han destacat que el programa de reproducció ja està consolidat. Aquest programa contribueix a reforçar la conservació de la biodiversitat a Andorra, ja que la perdiu xerra que es reprodueix en el centre (Perdix perdix hispaniensis) és la perdiu autòctona d’Andorra. Alhora, s’emmarca en els objectius de l'Estratègia de Biodiversitat d’Andorra i respon a les finalitats de la Llei 7/2019 de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge.

Actualment el centre de cria de la perdiu xerra compta amb 55 perdius adultes, de les quals 19 en són parelles reproductores. Aquestes han donat enguany 160 perdius joves, de les quals se seleccionaran 60 parelles reproductores el 2020 amb l’objectiu que, en el seu primer any de producció, donin 500 perdius per alliberar a la natura. En paral·lel, en destaca la presència de dues parelles de perdius que s’estan reproduint totalment de forma natural.

El programa de reproducció en captivitat de la perdiu xerra a Andorra es duu a terme al centre de cria de Llumeneres, a Sant Julià de Lòria, i va entrar en funcionament el juny del 2016, gràcies al conveni de col·laboració signat el 2015 entre el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i la Federació Andorrana de Caça i Pesca.

La finalitat del conveni és fomentar la cria de la perdiu xerra autòctona a Andorra, i d'utilitzar-ne la producció per realitzar repoblacions cinegètiques i reforçaments poblacionals. De fet, el juny del 2018 es va dur a terme el primer alliberament de 60 perdius criades al centre de Llumeneres. Llavors els ocells van ser deixats en llibertat en diferents punts del país, considerats idonis per a la seva adaptació en l'entorn salvatge.

Ara l’objectiu és poder alliberar unes 500 perdius criades al centre lauredià durant el 2020 a totes les parròquies. Precisament per aquest motiu, es preveu l’ampliació de les instal·lacions. En aquest sentit destaca el fet que el centre d’Andorra, juntament amb les instal·lacions d'Esterri d'Àneu, al Pallars Sobirà, són les úniques que hi ha als Pirineus destinades a aquesta finalitat.




Link:
https://andorranoticies.com/noticia/35674_elprogramadecriadelaperdiuxerraautoctonae-tacon-olidatie-preveula-evaampliacio-1.htm