logo
Imprimir
21-01-2019 | 14:53hs
•ANDORRA

El Comú d’Ordino i la Fundació Crèdit Andorrà presenten Rituals

Ofereixen un concert de gran format amb cor, piano i orquestra que s’estrena a Andorra i que es repetirà a la sala gran del Palau de la Música Catalana a Barcelona

El Comú d’Ordino i la Fundació Crèdit Andorrà presenten Rituals. Fronteres espirituals, que tindrà lloc el proper dissabte 26 de gener, a les 19 h, a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino. El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, en coproducció amb l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, són els protagonistes del segon Ski&Concert, en el marc d’ORDINO CLÀSSIC. Les dues formacions, sota la direcció de Xavier Puig, i amb Gerard Claret com a concertino, ofereixen aquest concert de gran format amb cor, piano i orquestra que s’estrena a Andorra i que es repetirà a la sala gran del Palau de la Música Catalana a
Barcelona.

Un ritu és una pràctica de caràcter sagrat o simbòlic practicada per un col·lectiu determinat. Malgrat això, les societats occidentals continuen associant el terme majoritàriament a les cerimònies religioses. En qualsevol cas, més enllà de les creences, ningú pot negar que la religió ha estat una important font d’inspiració artística durant segles d’història. Justament, el programa del concert que es proposa inclou obres que han transcendit la seva funció ritual i s’han convertit en exemples de la recerca dels límits entre l’espiritualitat i la bellesa. Tant la cantata de Johann Sebastian Bach Christ lag in Todesbanden, com el Te deum d’Arvo Pärt, tot i ser obres escrites en èpoques i contextos ben diferents, tenen la voluntat de traspassar la frontera que existeix entre l’humà i el diví.


Les entrades es poden adquirir a través de la web www.ordinoclassic.ad i el preu és de 20 €, en la venda anticipada, i 25 €, el dia del concert.


PROGRAMA
Philip Glass (1937)
Obertura de La Belle et la Bête (versió per a orquestra de corda i piano)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Christ lag in Todesbanden, BWV 4 Simfonia Christ lag in Todesbanden Den Tod niemand zwingen kunnt Jesus Christus, Gottes Sohn Es war ein wunderlicher Krieg Hier ist das rechte Osterlamm So feiern wir das hohe Fest Wir essen und leben wohl

Arvo Pärt (1935)
Summa (versió per a orquestra de corda i piano) Te Deum

XAVIER PUIG
Neix el 1973 a Cervera, on comença els seus estudis musicals, que amplia posteriorment al Conservatori Professional de Badalona. S’introdueix en la direcció orquestral amb Salvador Mas al Conservatori Superior de Música de Barcelona i més endavant cursa els estudis de direcció d’orquestra a la Universität für Musik de Viena sota el mestratge de Leopold Hager, Yuji Yuassa i Günther Theuring, entre d’altres. El març de 2001 obté l’Erste Diplom d’aquest reconegut centre. El març de 2002 guanya la plaça de director assistent de la Joven Orquesta Nacional de España (Jonde), i el 2003 guanya la mateixa plaça a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb la qual dirigirà diferents concerts i un cicle de programes per a TV3, així com un enregistrament de la música simfònica de Ricard Lamote de Grignon. Actualment és director titular de l’Orquestra de Girona, del Cor de Cambra de l’Auditori de Lleida i de la Coral Ginesta de Cervera. Des del 2018 també és director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, formació de la qual és director artístic Simon Halsey. Ha estat director convidat per les principals orquestres de Catalunya, i manté una estreta vinculació amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i l’Orquestra Simfònica del Vallès. És professor d’orquestra i direcció a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i del Curs de Direcció d’Orquestra de Terrassa. Fou director artístic del Festival de Pasqua de Cervera, que fundà el 2011, dedicat a la música clàssica catalana.

GERARD CLARET
Neix a Andorra i, des de l’inici de la seva activitat professional, és conegut per la seva doble faceta d’intèrpret i pedagog. Guanyador del concurs Tenuto de Bèlgica, medalla del Concurs Maria Canals de Barcelona, ha actuat amb orquestres d’arreu d’Europa, Turquia, Rússia i el Japó.

Ha estat dirigit, entre d’altres, per Ros Marbà, Colomer, Pons, Mercier, Barshai, Maag, Dudarova, Menuhin, Comissiona, Yepes i Conti. Ha enregistrat obres de Bach per a violí. És fundador de l’Escola de Música de Barcelona, del Curs Internacional de Música de Vic i del Trio de Barcelona. El 1993 esdevé concertino-director de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) i el 2000 funda la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca), totes dues sota l’aixopluc de la Fundació ONCA. L’any 1998 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

De l’any 2000 al 2005 fou director de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). L’any 2010 és nomenat Ambaixador Nacional de l’Unicef d’Andorra.

COR DE CAMBRA DEL PALAU DE LA MÚSICA CATALANA
És un dels cors professionals més prestigiosos de l’Estat espanyol. Va ser creat per l’Orfeó Català l’any 1990 amb la missió de difondre la música coral universal, promoure la recuperació del patrimoni musical català i fomentar la nova creació. Jordi Casas i Bayer en fou el director durant els primers vint-i-un anys. Del setembre del 2011 al juny del 2016, Josep Vila i Casañas en va ser el director titular. Des del setembre del 2016 ho és Simon Halsey. Als seus components se’ls exigeix un alt nivell vocal i artístic, aspectes que aporten al grup un potencial que el converteix en un cor de gran qualitat. Ha estat dirigit per grans mestres, com René Jacobs, Marc Minkowski, Kent Nagano, Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Barenboim, Cristophe Rousset i Vladimir Jurowski. Des de l’any 2010, la formació és membre de The European Network for Professional Chamber Choirs (TENSO). Pel que fa als darrers compromisos internacionals, cal destacar el debut el mes d’agost passat al Proms de la BBC, un dels més grans festivals de música clàssica, que se celebra a Londres, i la gira amb Jean-Christophe Spinosi i l’Ensemble Matheus aquest mes d’abril, amb concerts a Barcelona, Versalles i Lió.


ORQUESTRA NACIONAL CLÀSSICA D’ANDORRA (ONCA)
L’ONCA neix l’any 1992 com a orquestra de cordes i l’any 2006 inicia les seves actuacions com a orquestra clàssica. És gestionada per la Fundació ONCA, entitat emparada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà. El 2003 signa un conveni de col·laboració amb el Teatre Auditori Sant Cugat i l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels de Sant Cugat del Vallès. La temporada 2004-2005 enceta el cicle propi de concerts al Palau de la Música Catalana. Ha estat dirigida per Menuhin, Ros Marbà, Vila, Conti, Brotons, Brophy i Colomer, entre d’altres. Ha actuat amb solistes de prestigi com Yepes, Claret, Rampal, Arimany, Achúcarro, Bros, Nucci, Carreras, Sebök, Aragall, Barrueco, Veloso, Rinaldi, Hendricks, Núñez i Amaral, entre d’altres. Ha enregistrat obres de Toldrà, Montsalvatge, Casals, Turina, Rodrigo, Manén, Lamote de Grignon, Guinovart i Rendine. Ha estrenat Gemini de Cervelló, Tres reflexos sobre una pastoral d’hivern de Montsalvatge i la simfonia «Andorrana» de Rendine. El novembre del 2004 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

ORDINO CLÀSSIC
ORDINO CLÀSSIC és el festival d’hivern que impulsen el Comú d’Ordino i la Fundació Crèdit Andorrà destinat als diferents públics interessats en els estils que inclou el concepte actual de música clàssica. No és un festival de música clàssica tradicional, ja que pretén integrar-se en el territori posant en valor el Principat d’Andorra i, en especial, Ordino, la muntanya i la vida entorn de la neu. En aquest sentit, el festival té lloc en diferents espais de la parròquia ordinenca com l’Auditori Nacional d’Andorra, l’església parroquial d’Ordino, el camp de neu Ordino-Arcalís, alguns hotels i el Centre Sociocultural L’Estudi d’Ordino.




Link:
https://andorranoticies.com/noticia/24920_elcomudordinoilafundaciocreditandorrapre-entenritual--1.htm